martes, 23 de abril de 2013

Vestuari, Hipsípila i Ludi Saguntini: un trimestre diví


Este trimestre ha sigut gran a les classes de grec i llatí de l'IES Vilamarxant. I, per això, vull donar-vos sincerament les gràcies. El punt culminant el posàrem el passat divendres, 19 d’abril, als Ludi Saguntini, però això va ser només el final, el final de festa d’un treball que portem fent des de fa uns mesos. Se’n recordeu?

Més o menys cap a gener començàrem a treballar el tema del vestuari, gràcies al dossier d’indumentària tan ben detallat de la Domus Baebia. Vull agrair personalment la seua ajuda i assessorament a Charo Marco i Amparo Moreno, les incansables Baebies. 

Amb ell, hem aprés com es confeccionaven els teixits a Grècia i Roma, els materials, els colors, etc. Per fer-nos una idea millor del procés, vam veure un vídeo sobre el filat: 





I després, va començar la part més divertida,  com era la roba de grecs i romans. I ho vam fer amb un taller de vestuari a classe:


                          










Ara, faltava el final, l’avaluació de l’activitat, fer-se cadascú el seu peple, stola o túnica.


A més, mentre, començàrem a estudiar el teatre, ens acostàrem a la comèdia i la tragèdia a Grècia i Roma, primer amb una presentació de diapositives i, després, llegint unes quantes obres clàssiques.

Els alumnes de Segon de Batxillerat han llegit comèdia grega i llatina: les Assambleistes, d’Aristòfanes i Aululària, de Plaute.

Les alumnes de Grec I han llegit, entre totes, les següents tragèdies: Andròmaca, Troianes i Medea d’Eurípides i Antígona de Sòfocles. I en Llatí I, hem llegit també l’Aululària de Plaute.

Però tots, en quart i primer, hem llegit Hipsípila, d’Eurípides, traduïda i reconstruïda per Miguel Navarro i Joaquín Pastor. Una tragèdia que es conservava només fragmentàriament i que ara, després de més de dos mil anys, podem llegir de nou.

Finalment, el passat 19 d’abril anàrem als Ludi Saguntini, on tinguérem l’oportunitat d’estrenar els nostre vestuari grec i romà, de participar en la Pompa Musarum i de veure Hipsípila, representada pel grup de teatre Komos.






La Pompa ens va ajudar a conèixer millor l’Antiga Roma, el vestuari, les personalitats importants de la ciutat i, per suposat, a les nou muses: Cal·líope, Clio, Èrato, Melpòmene (la nostra!), Talia, Urània, Polimnia, Euterpe i Terpsícore. Ací podeu llegir-ne més. 




I, per si us heu quedat amb ganes de més Ludi Saguntini, podeu veure totes les fotos de divendres ací, i el vídeo de la Pompa. Gràcies a tots!




1 comentario: